mail tel
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Spolkový výlet

Spolkový výlet



V sobotu 13.5.2023 jsme realizovali edukační výlet do Dolních Kounic a Trboušan.

V rámci programu jsme navštívili tři producenty vína.

1) Vinařství „Na Vyhlídce“ Nové Bránice; vinař Pavel Oulehla.

Degustační sklep se nachází nedaleko Šibeničního vrchu obklopen vinohrady. Z vyhlídky nad sklepem je krásný výhled za Znojemsko nebo Pálavu.

Sám vinař dělá cca 2000l vína/rok. Hrozny nakupuje u svého bratra Luboše Oulehly, který je majitelem vinařství OULEHLA (dříve známé pod názvem „ Regina Coeli“ – 30ha vinic).

Zde jsme ochutnali 6 vzorků Vinařství Oulehla (VČR, VZ, CHA, ZW, FRA, MER). Zvláště Merlot 2019 Reserva, který ležel v barrique sudu byl mimořádný. A 3 vzorky z Vinařství Na Vyhlídce Pavla Oulehly (NEU, FRA a oranžové víno z odrůdy Pálava). Právě toto oranžové víno bylo také mimořádné, plné a harmonické. V aroma i chuti jasně identifikovatelné pomeranče.

 

2) Vinařství Kamil Osička Dolní Kounice.

Kamil Osička je mladý a začínající vinař, který se snaží oživit rodinnou tradici po svém dědovi. Vyrábí víno z 14 odrůd a hrozny pěstuje révu na 1,6ha. V plánu má rozšiřování plochy vinohradů.

V tomto vinařství jsme ochutnali 7 vzorků (cuveé tří odrůd, VČR, NEU, SG, Vranac, FRA a VZ). Vína to byla kvalitní a charakteristická. Zajímavostí bylo víno z chorvatské stolní odrůdy Vranac, která se stále častěji vysazuje i v moravských vinohradech.

 

3) Vinařství „Víno z Trboušan“

Vinař Jiří Korber je také mladým vinařem, který navazuje na práci svého otce v rodinných vinohradech. Společně s tatínkem hospodaří na 13,5ha vinohradů a sám se považuje hlavně za vinohradníka. Přesto se rozhodl pro výrobu vlastních vín pod značkou „Vína z Trboušan“.

I zde jsme ochutnali 7 vzorků kvalitních vín, charakteristických pro tohoto vinaře (cuveé, VZ, RŠ, Frizzante, PAL, HI a Cab. SG)

 

Závěr: měli jsme možnost poznat tři vinaře, kde každý se nachází v jiné etapě vinařského života a čerpá z jiných možností pro výrobu vína. Přesto, nebo právě proto, bylo velmi obohacující vstřebávat postřehy každého vinaře, co, proč a jak s hrozny a vínem pracují. Je až neuvěřitelné a skvělé, že už jen cca 30km od našich sklepů je jiná skladba odrůd révy vinné a z hroznů vyrobeno mnoho zajímavých a charakterních vín vysoké kvality.

Věřím, že to nebyl poslední takový edukační výlet, a že se nám podaří zase najít zajímavá vinařství a vinaře, kde získáme nejen mnoho informací, ale i ochutnáme kvalitní vína.

 

 
 dnes.jpg      IMG_20230513_125341.jpg      IMG_20230513_131131.jpg
 
                          IMG_20230513_124738.jpg                                     IMG_20230513_164845.jpg